Bildgalleri
Bilder på ur med göteborgsk tillverkning.
Olof Rising Västgötaurmakare Joachim Brandt Jacob Öberg Sven på Tegen
Bilderna (Gerhard Gren) är från uret i Cristinae kyrka i Göteborg (Tyska kyrkan)
Fodralet är högt som brukligt är i kyrkosammanhang, ett normalhögt golvur på 2 m 20 cm hade ej kommit till sin rätt i kyrkorummet. Uret är i originalutförande, urtavlan har brännförgyllda visare i barockform. Anders Andersson tillverkade uret 1712 (uppg. Kurt Nauber) Urverkets slagverk har som synes slagskivor för såväl kvartslaget som heltimmeslaget. Stort urverk, verkbottnarna gjutna av brons. Numera är slagverken ej i ståndsatta. Det finns nog inte så många urverk igång tillverkade i Göteborg som fortfarande fungerar efter snart 300 år.
Anders Andersson blev borgare i Göteborg 1702. Sålde hus och gård på Sillgatan (numera Postgatan) 1731. Flera kända arbeten bl.a. i Kungälvs kyrka och i Kristine kyrka i Jönköping.
Ross (Hasselblads) kamerafabrik i Göteborg tillverkade som utfyllnadsarbete samtidigt med Hasselbladskamerans utveckling, ett stort antal urverk för urgrossisten ”Rätt Tid” i Malmö
Urverk i huvudsak avsedda för pendyler och golvur tillverkades under åren efter 1945 och fram till1952 enligt uppgift 5.000 kontorsurverk, 30.000 lodursverk och 60.000 pendylurverk.. Tillverkningen hade en anmärkningsvärd stor omfattning, men att ”Rätt Tid” lyckades med att sälja så stort antal ur, är väl mycket tveksamt, förmodligen har serienumreringen inte startat med siffran ”0”. Dessa urverk av mycket god kvalitet är stämplade ”Ross” eller ”Hasselblad” eller ”Exacta” och ofta några av dessa namn i kombination. Exacta var Rätt Tids logotyp för sina golv- och väggur, medan ”Ross” är det tidigaste namnet på Hasselblads kamerafabrik och är som sådant endast ett konstruerat fabriksnamn och utan någon som helst anknytning till den välkända gamla engelska objektivtillverkaren Ross Ltd. Fabriken fick så småningom samma namn som Hasselbladskameran och låg som tidigast på Andréegatan i Göteborg vilken startade med att tillverka den första svenska flygkameran, flyttade snart till Odinsplatsen för att när efterfrågan på Hasselbladskameran expanderade så byggdes en modern fabriksbyggnad anpassad till hela kvarteret vid St. Eriks torg där tidigare det gamla moderföretaget F.W. Hasselblads grossistverksamhet med bland annat textilier och tidig Kodak generalagentur hade sin fastighet. Efter Victor Hasselblads bortgång 1978 skedde en ekonomisk huggsexa kring företaget. Kameran förefaller nu att få en ny renässans men då inom det digitala området. Om detta senare skede hänvisas till Internet www.hasselblad.se
Förmodligen är urverken konstruerade av Hasselblads tekniker som var erkänt mycket skickliga konstruktörer. Victor H var ingen tekniker, men hade mycket god känsla för vad som önskades och fodrades av en kvalitetskamera samtidigt med att han hela sitt liv var en mycket skicklig ornitolog och fågelfotograf.
Den som är intresserad av information om historiken kring Hasselblad och Victor samt något litet om urtillverkningen, bör läsa den alldeles utmärkta boken: ”Victor Hasselblad” av Sören Gunnarsson . ISBN 91-975770-1-4 utkom 2006.
Vad som hänt med ”Rätt Tid” förtäljer inte historien men ”gungan går upp och ner”
För De Gamla Urens Vänner i Göteborg
Nov 2006 Erik Hultkrantz
PS! Har du kompletterande uppgifter till artikeln så är du mycket välkommen att meddela erik.hultkrantz@comhem.se
Copyright © 2004 [Anders Andersson]. Med ensamrätt.
Ändrad: 10 november 2007