Onsala Rymdobservatorium 2005-09-14

DGUV på väg ut mot 25 m teleskopet denna stormiga kväll. Teleskopet byggdes 1963-64. Genom att utrustas med Chalmerstillverkade ultrakänsliga s.k. maserförstärkare, kylda med flytande helium till en temperatur av endast några få grader över den absoluta nollpunkten, fick det sin plats bland världens känsligaste radioteleskop.

Inuti den 30 m stora radomen. Den lätta och styva fackverkskonstruktionen hos 20 m teleskopet består av limmade och nitade aluminiumplåtar.

Bert Hansson berättade den intressanta historien om Onsala Rymdobservatorium och radioastronomi. Observatoriet grundades 1949 av professor Olof Rydbeck som fick det 27 hektar stora observatorieområdet som donation. 1955 övertogs observatoriet av staten. Forskningsverksamheten är delvis knuten till Institutionen för Radio- och Rymdvetenskap vid Chalmers tekniska högskola.

En utav observatoriets väteatomklockor, den "drar" sig 1 sekund på en miljon år!
En viktig del i observatoriets verksamhet är sedan många år deltagandet i det globala nätet av radioteleskop för samtidig observation av radiokällor. Genom att de olika teleskopen använder exakt samma våglängd, samt tidssynkroniserar observationerna på ca en miljondels sekund när, erhåller man en interferometerkoppling med mycket hög vinkelupplösninig. Tekniken kallas VLBI (Very Long Baseline Interferometry). Observationerna spelas in med atomklockstyrda bandspelare och bearbetas i en dator.
En intressant tillämpning av VLBI-tekniken är inom geodesin. Med dagens teknik kan avstånd mellan teleskop på olika kontinenter mätas med ett formellt fel av några mm!
VLBI-mätningar av avståndet mellan Onsala och Westford-observatioriet på USA:s östkust visar att de två platserna glider isär med en hastighet av 16,9 mm/år.

Bilder: Anders Andersson och Erik Hulkrantz.
Källa: Onsala Rymdobservatiorium av Bertil Höglund och Magnus Thomasson.


Startsida

Copyright © 2004 [Anders Andersson]. Med ensamrätt.
Ändrad: 05 november 2005